Een calamiteit heeft plaatsgevonden
Een calamiteit is een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot de dood van een cliënte of een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënte heeft geleid.
Bij een calamiteit is er ook iets niet goed gegaan, met ernstige schade voor of de dood van een cliënte. Een ernstig schadelijk gevolg is onder meer ernstige lichamelijke of psychische schade. Dit is een onbedoelde of onverwachte uitkomst van de zorg. Deze schade is gekomen omdat er iets niet goed is gedaan in de zorgverlening (bijvoorbeeld onvoldoende handelen volgens de richtlijnen/ professionele standaard). Het zorgproces is niet verlopen zoals het vooraf gepland was. Of de cliënte heeft niet de voor hem of haar juiste behandeling(en) gekregen en heeft ernstig lichamelijk of psychisch letsel opgelopen of is overleden.
Voorbeelden van calamiteiten zijn:
- Verkeerde medicatie wordt toegediend aan de cliënte tijdens de bevalling, bijvoorbeeld het toedienen van een te hoge dosis oxytocine, wat leidt tot ernstige weeën en mogelijk een geboortetrauma voor de baby (bijvoorbeeld zuurstoftekort) of schade aan de baarmoeder van de cliënte.
- Verkeerde diagnose of vertraging in behandeling: Bijvoorbeeld als een verloskundige of arts een placenta-abruptie niet op tijd herkent, wat leidt tot ernstige bloedingen bij de moeder of zelfs de dood van de baby.
- Onjuiste handelingen bij de bevalling: Zoals het verkeerd uitvoeren van een keizersnede, waardoor de cliënte ernstige interne verwondingen oploopt of de baby een ernstige verwonding krijgt.
Soms is niet duidelijk of een gebeurtenis een complicatie, een incident of een calamiteit is. Er kan onduidelijkheid zijn omdat:
- Niet vaststaat of de kwaliteit van zorg niet voldeed.
- De ernst van de opgetreden lichamelijke of psychische schade onduidelijk is.
- Niet duidelijk is of het gebrek in de kwaliteit van zorg van invloed is geweest op de ongewenste uitkomst.
Meestal is onderzoek nodig om hier duidelijkheid in te scheppen. Zo kan iets dat eerst een complicatie lijkt, toch een calamiteit zijn. Dit is het geval als er iets niet goed gedaan is (er is bijvoorbeeld niet volgens de richtlijnen/ professionele standaard gewerkt). Een wondinfectie is een bekende complicatie. Als deze infectie is voorafgegaan door niet steriel werken, dan is het een incident. Wanneer deze wondinfectie ernstige gevolgen heeft, zoals een amputatie, dan is er sprake van een calamiteit. Als een complicatie, zoals de wondinfectie, te laat wordt herkend, is er ook sprake van een incident of calamiteit, afhankelijk van de ernst van het gevolg. In andere woorden: complicatie gaat over de uitkomst van zorg (het gevolg), incident gaat over de wijze waarop de zorg geleverd is. Een calamiteit is een incident met een ernstig schadelijk gevolg of overlijden.
Als je een incident hebt meegemaakt in de praktijk, kan je je overspoeld voelen door verschillende emoties. Schuldgevoel, angst voor de gevolgen, of onzekerheid over hoe nu verder zijn volkomen normale reacties die door veel verloskundigen worden herkend. Hoewel deze gevoelens begrijpelijk zijn, is het juist nu belangrijk om weloverwogen te handelen.
Neem eerst even tijd om je gedachten op een rij te zetten, maar wacht niet te lang met actie ondernemen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een gesprek met de cliënte te plannen. Ook al voelt dit spannend, uit ervaring blijkt dat cliënten juist openheid en eerlijkheid waarderen. Een direct gesprek kan veel onduidelijkheid en wantrouwen wegnemen. Tijdens dit gesprek is het essentieel om bij de feiten te blijven, eerlijk te zijn over wat er is gebeurd, betrokkenheid te tonen en goed te luisteren naar de zorgen van de cliënte. Doe geen uitspraken over aansprakelijkheid of schadevergoeding. ‘Sorry’ zeggen mag altijd.
Het is verstandig om direct contact op te nemen met jouw (beroeps)aansprakelijkheids-verzekeraar. Zij zijn er om je te begeleiden en kunnen waardevolle adviezen geven over de te nemen stappen. Zorg ook voor een zorgvuldige documentatie van wat er is gebeurd en welke stappen je hebt ondernomen.
Belangrijk om te onthouden is dat openheid meestal de kans op klachten en juridische procedures verkleint. Ook als er sprake is van een calamiteit, stellen cliënten een open gesprek op prijs. Door transparant te zijn, kan het vertrouwen in de verloskundige- cliënte relatie behouden blijven. Je staat er in deze situatie niet alleen voor. Aarzel niet om steun te zoeken bij collega’s of professionele hulp in te schakelen als je daar behoefte aan hebt. Beschouw deze situatie, hoe moeilijk ook, als een leermoment dat kan bijdragen aan de verbetering van de zorg.
Zie meer informatie:
Brochure Calamiteiten Wkkgz melden aan IGJ | Brochure | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
KNMG-richtlijn Omgaan met incidenten en klachten: wat wordt van artsen verwacht?
Dossier Klachtrecht (Wkkgz) | KNMG
KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens
Dossier Medisch dossier | KNMG
Gedragscode Openheid medische incidenten (GOMA) – De Letselschade Raad